top of page

TRAININGSSCHEMA

Het deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse vereist een goede voorbereiding. Begin daarom al met trainen in februari. Voorkom blessures en teleurstellingen en bouw je trainingen rustig en systematisch op. Train in ieder geval elke week. Om de twee weken wordt een adviesafstand vermeld. Voor de tussenliggende weken kies je zelf een afstand. Ga ook wandelen in de regen en blijf goed naar je lichaam luisteren. 

Het trainingsschema is gemaakt door sportarts en meervoudig Vierdaagse lopen, Ed Hendriks. 

Trainingstips

Volg een serieus trainingsprogramma. Dit geeft je veel zelfvertrouwen om een tocht te volbrengen. Train onder alle weersomstandigheden. De een heeft veel, de ander weinig training nodig.

Mocht je later dan in februari met trainen beginnen, zorg dan dat je totaal aan minimaal 400 kilometer komt, waaronder minstens een tweedaagse.

 

Op Wandel.nl vind je alle wandeltochten die in Nederland worden georganiseerd. Deze tochten kun je gebruiken om aan uw training te voldoen.

Loop niet aan één kant van de weg, maar wissel (vooral bij tonronde wegen), maar houdt u wel aan de verkeersregels.

  • Zet de neus van de voet in de looprichting (loop niet als een eend) en wikkel de voet goed af.

  • Neem niet te grote of te kleine passen. U moet ontspannen lopen. Het hele lichaam, zelfs de handen moeten ontspannen zijn.

  • Probeer op de korte trainingsafstanden een hoger tempo te lopen. Zorg voor een constant ritme. Regelmaat is belangrijker dan snelheid.

  • Smeer, voordat u gaat wandelen, vaseline op de schurende plaatsen en wrijf de voeten met wat voetpoeder in,

  • Neem een 10 cm lang stokje in de hand (stukje van een bezemsteel), tegen dikke vingers.

  • Na afloop eventueel de spieren wat losfietsen en een douche of bad nemen. 

bottom of page