top of page




VRAAG & ANTWOORD
Op deze pagina vind je antwoorden op veel voorkomende problemen tijdens de Vierdaagse.
-
Blauwe tenenHet is al twee keer gebeurd dat ik een meerdaagse wandeltocht (van twee of vier dagen) van 20 kilometer per dag loop en dat mijn grote teennagels blauw worden. Na verloop van tijd verlies ik deze zelfs. Hiervoor heb ik geen pijn en bij een wandeltocht van één dag heb ik geen problemen met mijn nagels. Mijn halfhoge wandelschoenen zitten verder goed. Ik heb naast dit probleem geen last van blaren en andere ongemakken. Wat kan het probleem zijn? Antwoord van de sportarts Blauwkleuring van de nagel is meestal het gevolg van een bloeduitstorting onder de nagel van de tenen. Dit wordt vaak veroorzaakt door lopen op te kleine schoenen of door te lange teennagels. Meestal valt de nagel er na verloop van tijd af en heeft zich een nieuwe nagel gevormd onder de oude. Als je veel pijn hebt door de bloeduitstorting onder de nagel kun je je huisarts vragen een klein gaatje te maken in de nagel, zodat het bloed naar buiten kan en de druk onder de nagel afneemt en daarmee de pijn. Als je schoenen goed passen, let er dan op dat je de teennagels niet te lang laat groeien. Bron: sportarts Esther Schoots Kijk voor meer informatie over het werk van de sportarts op: www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportmedische-instelling-sportarts. Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.
-
BlarenAdvies van het Rode Kruis Blaren moeten, als het kan, gesloten blijven. Het blaardak zelf is een zeer goede wondbedekker. De blaar droogt langzaam in. Dek een (gesloten) blaar wel af, zodat deze niet open gaat. Gebruikt kan worden: een pleister, een brede strook kleefpleister of fixatiepleister, een eilandpleister (wondpleister met rondom plakrand) of een speciale hydrocolloïd blarenpleister. Belangrijk is dat het verband ruim over de blaar zit, plooivrij is en niet kan gaan schuiven. Met uitzondering van de hydrocolloïd blarenpleisters moeten deze verbanden na ongeveer een dag vervangen worden. Is de blaar open: maak de wond schoon en dek deze af met een steriel verband (pleister). Voetwonden genezen slecht bij mensen met een slechte doorbloeding of met diabetes. In dat geval is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts. Meer informatie op www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/blaren-wrijvingsblaar/
-
Dikke vingers tijdens het wandelenTijdens het wandelen krijgen veel wandelaars last van dikke, stijve en pijnlijke vingers. Hoe kan dat? Sportarts Esther Schoots legt het uit. Veel wandelaars krijgen bij het wandelen last van stijve opgezwollen vingers. Het is niet precies duidelijk hoe dat komt. Vermoedelijk speelt de zwaartekracht hierbij een rol: als de armen afhangen zakt het bloed in de vingers. Het bloed moet tegen de zwaartekracht in via de aderen terugstromen naar het hart. Als je de spieren in de hand niet gebruikt en de armen hangen af, stroomt het bloed minder makkelijk terug. De handen en de vingers kunnen hierdoor wat opzwellen, waardoor de vingers stijf en soms ook pijnlijk aanvoelen. Wat je kunt doen om deze hinderlijke klachten bij het wandelen te voorkomen is de vingers goed blijven bewegen. Als je het moeilijk vindt om hierop te letten zou je eens kunnen proberen stokjes in de handen te dragen. Als je stokjes in je handen hebt moet je automatisch wat meer je handspieren gebruiken, waardoor de vingers minder dik worden. Er zijn speciale wandelstokjes verkrijgbaar met een lusje dat je om je pols doet, zodat je de stokjes ook even los kunt laten. Een andere optie is om tijdens het wandelen af en toe je duimen achter de schouderbanden van je rugzak te haken, zodat je je handen wat hoger houdt. Sommige wandelaars maken een lusje aan de schouderband waar ze de duimen in kunnen haken. Als je snel last hebt van dikke vingers bij het wandelen is het verstandig om geen ringen te dragen. Dit voorkomt niet dat de vingers dik worden, maar wel dat je pijn krijgt doordat de ringen gaan knellen. Als je naast dikke, stijve vingers ook nog andere klachten hebt; bijvoorbeeld jeukende huiduitslag, of ook pijn in de arm, dan kan er sprake zijn van een andere oorzaak voor de klachten. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een allergische reactie op warmte en inspanning, of door een peesoverbelasting in de pols, elleboog of de schouder. In zeldzame gevallen kan een dikke pijnlijke arm/hand ook worden veroorzaakt door een afgesloten ader hoger in de arm of de oksel. Dus wanneer je klachten hebt die niet alleen in de vingers zitten, maar ook in de arm is het verstandig om dit aan uw huisarts voor te leggen. Bron: sportarts Esther Schoots Kijk voor meer informatie over het werk van de sportarts op: www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportmedische-instelling-sportarts. Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.
-
Geirriteerde peesIk ben voor het eerst aan het trainen voor de vierdaagse van Nijmegen. Ik loop wel al vele jaren hard, maar ken de wandelsport nog niet goed. In het verleden heb ik wel eens peesplaatirritatie in de voet gehad en last van het si gewricht (spieren in de heup). Ik voel beide klachten weer opkomen. Wat kan ik hier tegen doen? Ik wordt soms 's nachts wakker met een stekende pijn aan de zijkant van mijn linker voet, aan de kant van de grote teen, ter hoogte van de wreef. Ook mijn spier in mijn linker heup is soms gevoelig. Ik voel hem als ik op iets hards ga zitten, etc. Zou je mij tips voor beide blessures kunnen geven? Ik heb deze week rust genomen. Een peesplaatirritatie in de voet geeft pijn onder de hiel. Ik weet niet zeker of de plaats die jij beschrijft de localisatie van de typische peesplaatoverbelasting is. Het kan ook zijn dat het pijn is door overbelasting van een van de diepe kuitspieren die aanhecht aan de binnenzijde van de voet. Voor deze laatste blessure geldt dat het van belang is om te lopen op wandelschoenen met een goed voetbed die je voeten aan de binnenzijde voldoende steun geven. Een klein beetje pijn na afloop van het lopen die de volgende dag weer weg is mag je accepteren. Als je stekende pijn in de nacht na het lopen houdt vind ik dat een klacht waarvoor je een duidelijke diagnose moet laten stellen, in eerste instantie door je huisarts. Als je huisarts denkt aan peesoverbelasting dan zou je vervolgens een podotherapeut advies kunnen vragen of het zin heeft om inlays te laten aanmeten. Voor wat betreft de heupklachten: daarvoor geldt ook dat in eerste instantie een goede diagnose van belang is om te beoordelen wat je er het beste aan kunt doen. Een functiestoornis van het SI-gewricht geeft in de regel wat uitstraling van pijn onderin de rug naar de zijkant van de heup of de lies. Pijn aan de buitenzijde van de heup wordt bij wandelaars ook vaak veroorzaakt door onvoldoende kracht en samenwerking van de spieren rond het heupgewricht. Ook kan sprake zijn van een verminderde belastbaarheid van de onderrug, waardoor de heupen secundair hieraan overbelast raken. Een oefenprogramma ter verbetering van kracht van de heupstabilisatoren, bilspieren en coördinatie van de spieren rond de heupen, het bekken en de lage rug is hierbij vaak effectief. Om te kunnen beoordelen of dat in jouw geval ook een oplossing zou kunnen zijn raad ik je aan in overleg met je huisarts eerst een afspraak te maken met een sportarts voor het stellen van de diagnose. Je kunt een sportarts in je woonomgeving vinden via www.sportzorg.nl.
-
HoogteverschilIk heb een route gelopen waar continu hoogteverschillen waren. Nu zijn echter mijn spieren blijkbaar overbelast geweest. Ik blijf mijn spieren nog steeds voelen en wil toch vóór de Nijmeegse vierdaagse weer in balans zijn. Na een rust(ige) periode gaat het al iets beter. Wat kan ik er nog meer aan doen voor verdere verbetering? Antwoord van de sportarts Ik ga er van uit dat je verder gezond bent en een ervaren wandelaar bent. Doe het de komende weken wat rustiger aan: wandelingen in iets rustiger tempo op vlak parcours. Eventueel kun je je spieren een keer laten losmasseren door een sportmasseur. Tijdens de Vierdaagse is het van belang om te proberen zoveel mogelijk je eigen tempo te lopen. Voorkom dat je jezelf forceert door het inhalen van wandelaars. Pauzeer regelmatig, eet en drink voldoende en doe tijdens de pauzes voorzichtig wat rekoefeningen voor de benen en de romp. Instructie voor rekoefeningen voor wandelaars vind je op de site van de KWBN. Veel succes met de voorbereidingen!
-
HielpijnPijn aan mijn linker hiel. In het begin van het wandelen gaat het wel maar na 1 km beginnen de klachten. Ik dacht eerst aan een blaar, maar ik zie niks. Er zit geen bult en het is niet blauw of rood. Ik heb er nu ongeveer 3 weken last van. Het helpt trouwens wel als ik er een blarenpleister op doe. Ik ben aan het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Antwoord van de sportarts Pijn aan de hiel bij wandelen wordt vaak veroorzaakt door een overbelaste peesplaat onder de voet. Meestal geeft dat in eerste instantie pijn en stijfheid na afloop van het wandelen. Omdat jij na een kilometer lopen al last hebt kan er ook iets anders aan de hand zijn, bijvoorbeeld irritatie van het vetlichaam onder de hiel, of misschien een blaar onder de huid. Ik denk dat het goed is om eerst met je huisarts te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Als het onduidelijk is wat de oorzaak van je klachten is kun je het beste in overleg met je huisarts een afspraak maken bij een sportarts bij jou in de buurt. Adressen van sportartsen vind je op www.sportzorg.nl. Veel succes en plezier met wandelen!
-
Heupblessureik ben 50 jaar, was geen loper en heb mij in een opwelling voor de Vierdaagse ingeschreven. Ik volg braaf het inloopochtend van de Viadaagse. Na 5 kilometer lopen krijg ik last van mijn heupen. Rechts meer dan links. Wat kan dit zijn? Antwoord van de sportarts Wat spannend dat je je hebt ingeschreven voor de Vierdaagse! Je hebt verschillende klachten die veel voorkomen bij lange afstands wandelaars. Pijn aan de buitenzijde van de heup wordt bij wandelaars vaak veroorzaakt door onvoldoende kracht en samenwerking van de spieren rond de heupgewrichten. Ook kan sprake zijn van een verminderde belastbaarheid van de onderrug, waardoor de heupen secundair hieraan overbelast raken. Ook uitstraling naar de knie of het onderbeen komt hierbij vaak voor. Een oefenprogramma ter verbetering van kracht van de heupstabilisatoren, bilspieren en coördinatie van de spieren rond de heupen, het bekken en de lage rug is hierbij vaak effectief. Om te kunnen beoordelen of dat in jouw geval ook een oplossing zou kunnen zijn raad ik je aan in overleg met je huisarts eerst een afspraak te maken met een sportarts voor het stellen van de diagnose. Je kunt een sportarts in je woonomgeving vinden via www.sportzorg.nl.
-
Hakpijn (hielspoor)De ochtend na een zware tocht de dag ervoor sta ik op met stekende pijn in mijn rechter hak tijdens het lopen. Ik vermoed (het begin van ) hielspoor. Wat kan ik doen / laten? Antwoord van de sportarts jJ klachten kunnen passen bij een overbelaste peesplaat onder de voet, in de volksmond wordt dat inderdaad vaak ‘hielspoor’ genoemd. Een hielspoor is een afwijking die je op de röntgenfoto ziet, waarbij het bot ter plaatse van de peesaanhechting wat puntig is. Je kunt echter een overbelaste peesplaat hebben zonder de typische röntgenafwijking en anderzijds kun je wel de röntgenafwijking hebben en geen klachten. Een foto helpt je dus niet veel verder bij dit probleem. Het gegeven dat je de dag na het wandelen pijn hebt in je hiel past bij zo’n peesplaatoverbelasting. Het is een lastige blessure, het allerbelangrijkste is goed doseren van de belasting. Als je teveel en te lang loopt krijg je op een gegeven moment ook tijdens het lopen veel pijn en dan is het heel moeilijk om er weer vanaf te komen. Zorg ervoor dat de intensiteit van de pijn niet boven 3 op een tienpuntsschaal uit komt. Als je meer pijn hebt (tijdens of na afloop van het wandelen) moet je minimaal een week wachten voordat je weer gaat wandelen en dan een kortere afstand lopen. Je kunt eventueel de peesplaat onder de voetzool wat masseren door met je voet over een balletje te rollen. Ook kun je de peesplaat rekken door je enkel te buigen en je tenen naar je toe te trekken. Soms helpen zooltjes van de podotherapeut om de trekspanning op de peesaanhechting wat te verminderen. Als je er zelf niet goed uitkomt kun je het beste in overleg met je huisarts een afspraak maken bij een sportarts bij jou in de buurt. Adressen van sportartsen vind je op www.sportzorg.nl. Veel succes en plezier met wandelen!
-
Rode vlekken en jeuk op de voetenDe training voor de vierdaagse is in volle gang. Het wandelen gaat goed alleen als de sokken uitgaan dan komt er een explosie van jeuk en roodheid. Heb allerlei sokken geprobeerd.... Daarbij ook in de bilnaad kapot gelopen. Hoe kan ik dit voorkomen? Antwoord van de sportarts Rode vlekken en jeuk op de huid van de onderbenen en enkels bij lange afstands wandelaars kunnen het gevolg zijn van een allergische reactie van de huid op basis van een combinatie van warmte en inspanning. In principe is dit een onschuldige, maar wel een lastige loperskwaal en niet altijd te voorkomen. Meestal geven we hierbij het advies om niet te warme kleding te dragen, de broek op warme dagen op tijd af te ritsen en de benen goed in te smeren met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor. Sommige lopers hebben baat bij het preventief gebruiken van een antihistaminicum voordat ze starten met lopen. Dit zijn tabletten tegen allergische reacties, ze zijn zonder recept bij de apotheek of drogisterij verkrijgbaar onder diverse merknamen. Om te voorkomen dat u de huid van de bilnaad kapot loopt is het van belang dat u ondergoed draagt van een ademende stof zonder vervelende naden over de billen. Voorts een wandelbroek van aangenaam materiaal dat lucht doorlaat. In principe kunt u de huid het beste aan de lucht laten drogen, eventueel kunt u de kapotte plekken van de huid insmeren met zinkoxide zalf, dit werkt ook een beetje indrogend. Veel succes met de voorbereidingen op de Vierdaagse!
-
Rode vlekken onderbeenGisteren heb ik 30 km gelopen en nu heb ik ernstig rode vlekken op mijn onderbenen. Ik gebruik bloedverdunners omdat ik in februari nierinfarcten heb gehad. Voorheen heb ik dit soort vlekken nooit gehad. Het doet geen pijn en het jeukt niet. Heeft u een advies voor mij om deze vlekken te voorkomen? De vlekken zijn allebei aan de rechterzijde van het onderbeen. Bij een been aan de binnenkant en bij het andere been aan de buitenkant. Antwoord van de sportarts Rode vlekken op de huid van de onderbenen bij lange afstands wandelaars kunnen het gevolg zijn van een allergische reactie van de huid op basis van een combinatie van warmte en inspanning. In jouw geval zou je ook nog een allergische reactie kunnen hebben op het gebruik van acenocoumarol, maar ik denk dat dat minder waarschijnlijk is, omdat je dat middel al een aantal maanden gebruikt. Huiduitslag door warmte en inspanning is in principe een onschuldige, maar wel een lastige loperskwaal en niet altijd te voorkomen. Meestal geven we hierbij het advies om niet te warme kleding te dragen, de broek op warme dagen op tijd af te ritsen en de benen goed in te smeren met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor. Sommige lopers hebben baat bij het preventief gebruiken van een antihistaminicum voordat ze starten met lopen. Dit zijn tabletten tegen allergische reacties, ze zijn zonder recept bij de apotheek of drogisterij verkrijgbaar onder diverse merknamen. Je kunt je apotheker advies vragen welk middel je het beste kunt kiezen ook vanwege de andere medicatie die je gebruikt.
-
Schouderblessureik heb vanaf eind januarie last van een frozen schoulder kan ik hier mee wel de Vierdaagse mee uit lopen of moet ik maatregelen nemen. Het hangt een beetje af in welk stadium van de frozen shoulder je zit. In de beginfase kan de schouder zo pijnlijk zijn dat zelfs het meebewegen van de armen bij wandelen te pijnlijk is. In een later stadium neemt de pijn af en wordt de schouder stijf. In dat stadium is het meestal wel mogelijk om lange afstanden te wandelen. Je kunt misschien beter geen rugzak dragen, omdat je bij het op- en afdoen van een rugzak de schouderpijn makkelijk provoceert. In plaats daarvan kun je een heuptasje dragen. Als je twijfelt over het stadium van jouw schouderklachten kun je eventueel in overleg met je huisarts een afspraak maken bij een sportarts bij jou in de buurt. Adressen van sportartsen vind je op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional
-
Verstijfd gevoel armen en nekTijdens het wandelen heeft een vrouw (omstreeks 50) veel last van haar nek en bovenarmen. Het gevoel wat ze krijgt is een verstijfd gevoel. Daarom lukt het niet om lekker en ontspannen te wandelen. Zelfs het dragen van een klein, licht rugzakje is niet mogelijk. Om er achter te komen waar deze klachten door komen wennde deze wandelaar zicht tot de digitale sportarts. Antwoord van de sportarts Spanning en pijn in de nek en de armen tijdens het wandelen hebben regelmatig te maken met de loopstijl. Om te kijken of dit echt het probleem is kan je iemand vragen om een filmpje te maken tijdens het lopen. Maak filmpjes van de voorkant, van de achterkant en van de zijkant. Bij het bekijken van de filmpjes moet goed kijken naar wat je met je armen doet. Welke beweging maken je armen? Trek je bijvoorbeeld je schouders te veel op, wat voor spanning in je nek en armen zorgt? En draag je een rugzak die misschien niet goed is afgesteld op je lichaamsmaten? Probeer dit eens goed te beoordelen. Mogelijk dat dit inzichten geeft in de houding tijdens het lopen. Werkt dit niet of vind je het moeilijk om dit te beoordelen? Bezoek dan een (sport-)fysiotherapeut of een oefentherapeut Cesar of Mensendieck. Zij kunnen jou helpen met de houding tijdens het wandelen. Wil je een sportfysiotherapeut bij jou in de buurt vinden? Klik om een sportfysiotherapeut bij jou in de buurt te zoeken.
-
VoetklachtenIk heb voetklachten bij het wandelen. Mijn grote teen is korter dan de teen ernaast. Ik heb ruime wandelschoenen, maar toch loop ik aan een voet steeds pijnlijke nagels, alsof er eelt onder de nagel zit. Aan de andere voet heb ik na zo’n tien kilometer een pijnlijk stekend gevoel in het midden onder de bal van mijn voet. Dit verdwijnt na even rust en komt dan weer terug. Kun je deze klachten voorkomen? Antwoord van de sportarts Bij veel mensen is de grote teen kleiner dan de teen ernaast. Dat is niets bijzonders. Klachten van pijnlijke nagels, eeltgevoel of zelfs bloed onder de nagel treden op als de schoen of teenruimte te klein is. Of als de voet te gemakkelijk naar voren schuift in de schoen. Een oplossing kan zijn een grotere maat wandelschoen met meer teenruimte, op voorwaarde dat je daarin niet nog meer naar voren schuift. Dat schuiven heeft te maken met de omvatting van de schoen op de wreef, ofwel de vetersluiting. Een goede (sport)schoenenzaak moet hier advies over kunnen geven. Maar ga dan niet op een druk moment, als de beste adviseur bezet is. Stekende pijn onder de bal van de voet heeft meestal ook te maken met de pasvorm van de wandelschoenen. Als de schoen te smal is voor een breder wordende middenvoet, komt de voet klem te zitten. Daarbij kan een zenuw gaan klemmen, waardoor een zogenaamd Morton's neurinoom ontstaat. Dat kun je meestal voorkomen met een inlegzool die de middenvoet ondersteunt. Voor het aanmeten van inlegzolen ga je naar een podotherapeut.
-
Warm weerBen aan het trainen voor de Vierdaagse van Nijmegen. Na een training van 5 uur (het was warm en broeierig weer) flauw gevallen en naar het ziekenhuis gebracht, geen probleem gevonden wel lage bloedruk op dat moment (34) Wat helpt het beste t.a.v. drank en eten? Wat een verveldende situatie dat je bij het wandelen bent flauw gevallen. Onvoldoende eten en drinken of te warme kleding kunnen hiervan oorzaken zijn geweest. Uiteraard moet ook aan andere oorzaken worden gedacht, ik ga er bij mijn antwoord van uit dat op de spoedeisende hulp andere oorzaken van een lage bloeddruk, zoals bijvoorbeeld problemen met het hart zijn uitgesloten. De hoeveelheid eten en vooral drinken die een wandelaar bij het lopen van lange afstanden tot zich moet nemen varieert enorm van persoon tot persoon, een algemeen advies is daardoor moeilijk te geven. Een advies om te bepalen of je teveel of te weinig gedronken hebt, is door jezelf voor en na het lopen te wegen. Van belang is om niet te wachten met drinken totdat je dorst krijgt, op dat moment ben je al veel vocht verloren. Meer tips. Voor wat betreft het eten: bij wandelen gebruik je vet en koolhydraten als brandstof. Vet is in principe in voldoende mate aanwezig in het lichaam, maar de koolhydraatvoorrraad is beperkt. Na 60-90 minuten intensief wandelen raakt de koolhydraatvoorraad uitgeput. Je kunt je hierdoor naar gaan voelen: duizelig, trillerig, vermoeid. Het kan een oorzaak zijn van flauwvallen. Zorg ervoor dat je gedurende de dag regelmatig een koolhydraatrijk voedingsmiddel eet, zoals bijvoorbeeld een banaan, krentenbol, ontbijtkoek of iets dergelijks. Je kunt niet onbeperkt koolhydraten innemen, de koolhydraatopname is beperkt tot ongeveer 60g/u. Als je meer koolhydraten met de voeding inneemt kun je je daar ook niet lekker door voelen. Als je een voedingsadvies ‘op maat’ wilt dan zou je een afspraak kunnen maken bij een sportdietist. Je vindt een sportdietist in jouw woonomgeving op Sportzorg.nl. Veel succes met de voorbereidingen op de Vierdaagse!
-
ZwangerschapMag je de vierdaagse lopen als je zwanger bent? Ik heb me ingeschreven voor de 40 km en liep voorgaande jaren zonder al te veel problemen. Antwoord van de sportarts Wandelen tijdens de zwangerschap is gezond. Er van uit gaande dat sprake is van een ongecompliceerde zwangerschap kun je ook lange afstanden wandelen en is er in principe geen bezwaar tegen het lopen van de Vierdaagse. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De temperatuurregulatie is tijdens de zwangerschap wat veranderd, veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer last van de warmte. Dit is iets waar je met je kleding rekening mee moet houden. Draag verschillende laagjes, zodat je makkelijk iets uit kunt trekken en zorg voor bedekking van je hoofd, ook als de zon niet uitbundig schijnt. Drink voldoende, zorg ervoor dat je geen dorst krijgt. Als je dorst krijgt ben je al veel vocht verloren. Voldoende vocht is nodig voor de temperatuurregulatie van je lijf. Verder is het belangrijk om regelmatig wat te eten om je te zorgen dat je voldoende energie hebt om te lopen. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de gewrichten soepeler worden. Dit kan ertoe leiden dat gewrichten sneller overbelast raken bij lange afstandswandelingen. Door de veranderde lichaamsverhoudingen wordt de rug zwaarder belast. Bij het wandelen kan dit leiden tot pijn onderin de rug, of aan de voorzijde bij het schaambeen. Als je in het laatste trimester van de zwangerschap zit tijdens de Vierdaagse moet je erop bedacht zijn dat je meer last kunt krijgen van overbelastingsklachten. Om problemen tijdens de Vierdaagse te voorkomen is het van belang om goed getraind te beginnen. Uit je mail begrijp ik dat je ervaring hebt met het lopen van de Vierdaagse, dat vind ik een groot voordeel. Je weet wat je te wachten staat, je kent de ‘gewone’ pijntjes die erbij horen. Als je pijn hebt die je niet vertrouwt, als je je ziek of misselijk voelt kun je beter stoppen met lopen. Ook als je bij het wandelen last krijgt van hard buiken, vaginaal bloedverlies, of van andere klachten zoals duizeligheid, hartkloppingen of kortademigheid moet je stoppen en medische hulp inroepen. Succes en plezier met wandelen en een goede zwangerschap!
bottom of page